More Stories
10 spørsmål og svar om kredittkort

Nordmenn elsker kredittkort, og bankene er stadig mer oppfinnsomme for å kunne skape «det ultimate kredittkortet». Derfor er det mange spørsmål man kan stille seg om kredittkort, og vi skal i denne artikkelen svare på ti av de mest vanlige.

Hvordan fungerer et kredittkort?

Et kredittkort fungerer på samme måte som et bankkort, foruten om at du ikke behøver å ha pengene disponibelt. Et kredittkort er nemlig ikke koblet opp mot en bankkonto, men du får tildelt en kredittgrense av banken din som du kan selv disponere.

Hva er en kredittgrense?

Det er grensen for hvor mye penger du har tilgang til med kortet ditt. Den fastsettes etter inntekten din, men norske kredittkort strekker seg sjeldent over 100 000 kroner. Enkelte kort lar deg overstige kredittgrensen, men da vil et straffegebyr påløpe.

Hva er forskjellen på VISA og MasterCard?

I bunn og grunn er det ingen stor forskjell – det er rett og slett snakk om to forskjellige, amerikanske selskaper som driver med det samme. Nemlig elektronisk overføring av penger. I Norge er samtlige bankkort koblet til VISA-nettverket, slik at mange mener det kan lønne seg å ha et MasterCard-kredittkort. 

Mer om Mastercard

Mer om VISA

Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente?

Den nominelle renten fastsettes av banken, og avhenger av inntekten din. Den effektive renten inkluderer alle gebyrer, slik at det er denne du skal se etter når du skal regne ut hvor mye det blir å koste deg med nedbetaling over tid.

Hva betyr rentefritak?

Kredittkort har som regel en rentefri periode, der du kan bruke kortet så mye du vil uten at det koster deg noe ekstra. De dårligste kortene har en periode på 40 dager, mens de beste kortene vi har kommet over strekker seg helt opp mot 52 dager.

Hva er cashback?

Dette er et amerikansk konsept som stadig flere norske kredittkort benytter seg av. Det betyr at du får penger tilbake når du handler, enten i en utvalg bransje eller uansett hva du handler. Bonusen varierer, og kan være alt fra 1 til 10 prosent. Den originale formen for cashback gir deg 1 prosent på alt du handler, uansett bransje. Mer om Cashback kredittkort

Hva er et bensinkort?

Et bensinkort er egentlig et helt vanlig kredittkort, men som gir deg avslag når du fyller drivstoff. Alle de store bensinstasjonkjedene har sine egne bensinkort der de tilbyr deg mellom 20 til 40 øre i avslag per liter bensin eller diesel du fyller hos dem. Det finnes også egne kredittkort som gir deg bonuser hos samtlige kjeder, og da kan man spare så mye som 80 øre/literen.

Har alle kredittkort reiseforsikring?

Nei, bankene står fritt til å velge om de vil tilby dette til sine kunder. Dog er det veldig mange kredittkort som har det, og det er naturligvis et tilbud du bør utnytte.

Hvilke gebyrer har kredittkort?

Nesten alle kredittkort er gratis å bruke. Derimot er det ofte gebyrer når man skal gjøre uttak i minibanker, både innen- og utenlands.

Hva er lav rente for et kredittkort?

Dersom du er opptatt av lav rente, så skal du finne et kort som har mellom 17 til 20 prosent effektiv rente. De beste kortene har nemlig så lav rente, mens de dyreste ligger over 30 prosent.

Mer om kredittkort

http://www.dinside.no/tag/kredittkort/

Kredittkortinfo.no - har mange artikler om kredittkort

http://no.wikipedia.org/wiki/Kredittkort

12 tips til hva du bør tenke på før du skaffer deg et kredittkort

De fleste nordmenn har et kredittkort, og hvis du ikke har det, så burde du absolutt vurdere å skaffe deg et. Kredittkort har nemlig langt flere fordeler enn ulemper, og så lenge man bruker det riktig så vil du kun smake på fordelene. Men er det egentlig noe man bør tenke over før man skaffer seg et slikt kort? Så absolutt – her er våre tolv beste råd.

 1. Kan du få et kredittkort? Så lenge du er over 18 år, så vil de fleste banker kunne tilby deg et kredittkort. Men har du betalingsanmerkninger, så vil du sannsynligvis få blankt avslag.
 2. Bør du ha et kredittkort? Selv om vi mener at alle bør ha det, så er ikke sannheten så firkantet. Hvis du vet at du sliter med å disiplinere økonomien din, så er det kanskje like greit å la være å ha et kredittkort.
 3. Hvilken type kort skal du ha? For å finne det kredittkortet som passer deg best, så må du vite hva du skal bruke det til. Ønsker du for eksempel å utnytte bonussystemene, eller vil du ha lav rente? Sett deg inn i hva de ulike bankene kan tilby før du velger kort.
 4. Sammenlign kredittkort: Når du vet hvilket kort du vil ha, så gjelder det å sammenligne tilbydere av denne typen kort. Ikke kast deg over første og beste tilbud, for det kan være andre banker som kan gi deg en bedre avtale.
 5. Vet du hvordan et kredittkort fungerer? Sett deg inn i reglene og vilkårene før du søker om et kredittkort. Visste du for eksempel at renten først begynner å løpe etter en rentefri periode, som ofte er mellom 40 og 50 dager?
 6. Søke om kredittkort: Det er viktig å være ærlig når man skal søke om et kredittkort. Det er ikke vits i å lyge på seg høy inntekt eller lignende, for banken sjekker opp det som er registret om deg i offentlige systemer.
 7. Skal du ha reiseforsikring? Vær klar over at ikke alle kredittkort tilbyr dette. Derfor må du undersøke nøye på forhånd om kortet du skal bestille har det, hvis ikke kan du havne i knipe når du er på reise og ikke er forsikret.
 8. Følg med på dagene: Når du så har fått et kredittkort i posten, så er det viktig å følge med på hvor mange dager det går etter at du betaler med kortet. Klarer du å holde deg innenfor den rentefrie perioden, så koster ikke kortet deg noe som helst i bruk.
 9. Uttak i minibank: De fleste kredittkort på markedet tar et saftig gebyr dersom du skal gjøre uttak i minibanker. Ofte er dette gebyret på 1 prosent av beløpet du tar ut, men heldigvis finnes det noen kort som har gått bort fra denne praksisen. Såkalte «gebyrfrie» kredittkort er det du bør se etter.
 10. Betal ned så fort som mulig: Dersom du har brukt mye kreditt, og ser at du ikke rekker å betale ned innen den rentefrie perioden er over, så gjelder det å ikke få panikk. Ta den tiden du trenger, men jo mindre tid du bruker = jo mindre vil du betale i renter og gebyrer.
 11. Utnytt bonusene: Mange er ikke klare over hvilke fordeler de har i kredittkortet sitt. Derfor anbefaler vi at man alltid sjekker det ut når man skal reise, og for eksempel overnatte på hotell eller har behov for leiebil.
 12. Kredittgrense: Hvor mye du får i kreditt, avhenger av inntekten din. Derfor kan det være at du får en langt lavere kredittgrense enn du selv har tenkt når du søker om et kort.

Flere kredittkorttips:

https://www.spv.no/privat/tips-og-raad/kort/bruk-kredittkortet-paa-ferie/

http://www.billigerekredittkort.no/artikler/kredittkort-tips/

http://www.visa.no/kort-for-personer/rad-og-tips-ved-reise

More posts are loading...